
Mindfulness i Nordsjælland
Vi har brug for at være nærværende, og have begge ben godt plantet på jorden. Fornemme rødderne der kan vokse ned i jorden, så vi kan bevæge os igennem stormene uden at vælte. Det er ikke nemt i disse dage.
Evnen til nærvær har vi alle. Hver morgen når du vågner. Og gennem kultivering af nærværet og en meditativ praksis kan du begynde at opdage, hvor fantastisk nærværet er, og alle de muligheder, som nærværet rummer.
Når du er i stuen med virkeligheden (som er skræmmende nok i sig selv), så bliver du ikke hvirvlet rundt af dine bekymringer, uro etc. Du forholder dig til virkeligheden, som den er. Ikke som du håber på, eller frygter. Virkeligheden som den er.
Mange fordele findes, og blandt andet viser forskning gennem mange år, at en mindfulness praksis giver:
– Indre ro og tryghed
– Selvberoligelse og selvregulering af nervesystemet
– Stress- og angst reducerende
– Øget glæde og livfuldhed
– Øger kreativiteten
– Øger selvværdet
Jeg er uddannet både i den kliniske MBSR og fra Skolen for Anvendt Meditation ved Jens-Erik Risom, som også er min meditationslærer, og hvor jeg også er medunderviser. Jeg har arbejdet med og uddannet mig i meditation og mindfulness i mange år, hvilket også integreres i min yogaundervisning, og har en længerevarende egenpraksis. Min meditations og nærværstræning kombineres med kropslig nærværstræning fra yogaen og med naturens elementer.
Nærværsmeditation er første skridt ind i din vej til meditation.
”Erfaringerne viser at en regelmæssig indre praksis med fokus på indre øvelser, empati og meditation øger muligheden for personlig afbalancering, selvudvikling og selverkendelse”, Jens-Erik Risom
Mindfulness er et utroligt kraftfuldt værktøj til at støtte mennesker i selvregulering, rodfæstelse og selvindsigt. At finde dit eget indre ståsted i 2023 bliver mere og mere vigtigt, som verden er fuld af turbulens og ikke mindst også ens eget indre som ydre liv.
Der vil både være kropslig forankring, hjertekontakt og meditativ fordybelse.
Som et billed på at lære at meditere, bruger jeg i det følgende en illustration, som jeg har fået af min mangeårige meditationslærer Jens-Erik Risom.
Gadekæret, skovsøen og bjergsøen.
I gadekæret er der masser af snavs. Sikkert også lidt affald, og vi roder ofte rundt nede i gadekæret. Der er også masser af støj omkring os. Biler. Mennesker. Fortiden – ærgelser, bitterhed, sorg. Fremtiden – bekymringer, angst m.v. At være bevidst opmærksom – at være vidne – handler om at træde op på bredden af gadekæret og lægge mærke til, hvad der foregår i dig. Kærligt og nærværende. Uden at gribe fat.
Første trin i at lære at meditere, er den mentale hygiejne ved gadekæret. Her trænes vidnefunktionen, og du begynder at lægge mærke til alt det, som foregår i gadekæret. Du lægger mærke til, hvordan du gang på gang havner i gadekæret, og øver dig i at komme op på bredden af gadekæret. Dernæst kan du begynde at lægge mærke til, hvad der ellers foregår i dig. Du vil træne din evne til at være kærligt nærværende og også lægge mærke til hvor ofte du helt automatisk kører på automat pilot og bliver fraværende. I dette forløb er fokus på at lære den grundlæggende indstilling i mindfulness. Det kærlige vidne. Du kan ikke ændre på
Det næste skridt er skovsøen, som illustrerer et skift. Selvudforskning og selvindsigt, og hvor vi ofte igen og igen må igennem den mørke skov af følelser og emotioner, før vi finder stien ud til skovsøen. Sidste skridt, som kræver en ”god rygsæk og god ballast” er at klatre op mod bjergsøen, hvor der er stille, klart og illustrerer selvbefrielse og opvågning.

