Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Yoga og meditationslærer Pernille Fournais Singh+ 45 26 66 24 20 pernille@balancekompagniet.dk

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalder er for mange forbundet med kun lige året omkring ens blødning stopper. Der er dog omfattende viden og erfaring omkring at ændringerne for en kvinde allerede sker fra start 40 års alderen hvor peri menopause indtræder ofte omkring midt 40érne og nogle gange før og efter. Dernæst kommer selve menopause – overgangsalderen med blødningens ophør og tilsidst post menopause, hvor den nye hormonbalance søger at finde ligevægt og ikke mindst den fysiske, energetiske og psykologiske “nye” krop.

 

Der findes masser af sider, der beskriver hvad overgangsalderen er ud fra vores vestlige vinkel.

Et andet syn er at se overgangsalderen som en vej ind til visdomsalderen. At se overgangsalderen som den fase, hvor der ryddes op i ens liv, så man bliver klar til at tage imod visdommen efter menopausen. Som en deltager på en workshop udtalte efter en workshop. ”Tidligere fødte jeg børn. Nu føder jeg visdom”.

Jeg har indisk familie. Sidst jeg var i Indien, udbrød min indiske onkel med glæde ”Pernile du er ved at blive gråhåret. Du er ved at blive vis”. Surgit Singh, min indiske onkel. I Danmark spurgte mine veninder derimod, om jeg ikke snart skulle farve mit hår igen. Så mine grå hår er en meget god illustration på forskellen i de to kulturer på at se den kommende alderdom på.

Inden for ayurveda er filosofien, at kvinder har brug for at blive ligeså familier med sin indre verden, som hun indtil videre har været med sin ydre verden. Vejen er at få et dybere relation til sig selv og dermed også til andre. Der er store muligheder set fra deres perspektiv for en fordybelse og fornyet indsigt til gavn for en selv og også samfundet. Set ud fra denne synsvinkel harmonerer en yoga og meditationspraksis i høj grad med dette og anbefales også. Via praksis skabes der en dybere relation til sig selv, til sin virkelig og sin indre verden, hvorved vi i endnu højere grad kan møde verden, og være den vi er.

Flere kvinder blandt andet Neel Fasting arbejder med at jo bedre kvinder lærer sin menstruations cyklus at kende også den mere mørke side. Hvordan det både bliver til gavn for den enkelte kvinder og for bæredygtigheden i verden. Jo bedre kvinder kender deres egen cyklus og ser forbindelsen til jordens cyklus, jo større ansvarlighed kan håbes på opbygges i kvinder overfor jorden og naturen.

Som Neel udtrykker det. ”Det er noget alle kvinder burde vide. Man begynder at vide noget om recirkulation og bæredygtighed”. Kvinder bliver helt biologisk dirigeret i nogle rytmer – i nogle cyklusser. Når kvinder begynder at lære deres cyklus at kende, får de dels forståelse for naturens cyklus og recirkulationen i naturen og dels forståelsen for deres egne indre årstider. Når ens cyklus bliver mere uregelmæssig og anderledes i årene op til blødningens stop, så hører jeg også fra mine kursister, at mange oplever et mere intenst forhold til naturen og en større følelse af samhøringhed. En følelse som jeg også kender fra fordybelsen i meditationen og i det empatiske nærvær.

De fire årstider sammenstilles ofte med kvindens cyklus og månens cyklus. Forår- og sommerenergien (ægløsning, fuldmånen) lægger op til udadvendte aktiviteter og masser af nye inspirationer og ideer, der blomster. Efterår- og vinterenergien (blødningen) lægger op til mere indadvendte aktiviteter og til at reflektere over, hvad der fungerer og ikke fungerer i livet.

Mange kvinder skræmmes af den tungere energi. Hvis der er frygt, bekymringer, angst og lignende i systemet, så er det typisk også i denne periode, hvor det virkelig mærkes. Det er også her, der er muligheder for yderligere fordybelse ind i sig selv. Ind i mørket i sig selv. Når jeg holder workshops for kvinder i overgangsalderen, underviser jeg dem i cyklus. Det er en stor åbenbaring for mange. Og mange kan lige pludselig se sig selv i et lidt andet lys og også i et større perspektiv og bedre forstå dem selv. Når de også får øjnene op for den recirkulation, der er i en cyklus og nærmest en terapeutisk proces, så øges forståelsen for det cykliske element – både hos dem selv og i verden. Selv i vores åndedræt er der cyklus. Indånding. Optagelse. Udånding. Adskillelse.