Stress og overgangsalder

Overgangsalderen gør de mange kvinder mere sårbare og nemmere at slå af pinden. Alt forandres hele tiden. Vanskelige farvande. Det hele er i overgang og cyklus – også vores livscyklus. Forældre der bliver måske syge og dør. Børn der flytter hjemmefra. Skilsmisser. Der er forandringer hele tiden – både inde i og uden for. Nogle gange er triggerne for ens frygt sig selv og sit skræmmeunivers, og andre gange konkrete udfordringer og oplevelser. Og kroppen er hele tiden med, med de hormonelle svingninger.

Farvandene er urolige og utrygge. Når vi bliver fanges i frygt, da aktiveres vores nervesystemet. Det kommer i alarmberedskab. Al energien går til at løbe væk, kæmpe eller fryse. Derved belastes også kvindernes binyrer.

Binyrerne er meget vigtige i overgangfasen og producerer androgene hormoner og kan virke som en svag østrogen. Men når systemet er stresset, kan binyrerne ikke tage over fra ovarierne, og der kan komme flere symptomer på overgangsalderen end ellers nødvendigt . Mange kvinder kæmper imod overgangsalderens mange forandringer, og mange bliver endnu mere stressede og frygtsomme. Kvinder lader sig skræmme over at miste kontrollen over dem selv, deres krop, deres følelser m.v. og lukker af. Det bliver som tidligere nævnt ikke i nok grad italesat, og er tabu belagt. Der lukkes af med medikamenter og hormoner og antidepressiv medicin og kontakten til dem selv lukkes der af til og dermed også til nærværet.

Det kræver opmærksomhed at slukke for automatpiloten, så kvinder ikke skræmmer sig selv. At blive opmærksom og være i nuet. Nuet er vejen til at blive sig selv og kunne flytte sig selv. Vi flygter fra dét der er, ikke mindst frygt og ubehagelige følelser. Først når vi undersøger nuet, kan vi vælge en ny vej. Ved at arbejde med vores opmærksomhed, så arbejder vi med at blive ved det er, i stedet for at løbe væk fra det igen. Vi kysser frøen populært sagt, eller siger troldens navn.

I Balancekompagniet får du hjælp til at navigere igennem de turbulente farvande i overgangsalderen.

 

 

 

 

 

 

Få støtte igennem din overgang

10 + 9 =